• De Masterclass

  30 november 2017

  Zaterdag 25 november 2017. Ik word vroeg wakker en besef dat ik vlinders in mijn buik voel.. oh ja! vandaag heb ik de Masterclass van Annemiki Bok die ik bij Staat Bos Beheer gewonnen heb! Alle kleding en gereedschap die ik mee wil ligt al een dag klaar. 

  Ik kom aan bij een prachtige locatie.. rondom het pand een fascinerende leegte. Ik zie genoeg dat ik wel vast wil leggen op een doek. Naast mij zijn er nog 7 deelnemers aan de dag. Mijn leerdoel is om het werken met palet mes en toepassen van olieverf te ontwikkelen. Olieverf mijd ik meestal omdat het zo lang moet drogen..

  Het onderwerp van vandaag is: Bloemen. Bloemen? Getsie, ook niet echt mijn favoriete keuze. Te precies en te pietepeuterig. Echt niet mijn stijl. En toch ga ik het doen. Ik wil iets leren en steeds de makkelijkste weg kiezen brengt me niet vooruit.

  Na de koffie worden schetsen gemaakt en kies ik een uitsnede van de bloemen waar ik een goed gevoel bij heb. De ondergrond wordt voorbereid en de ochtend is alweer voorbij. Time flies when you have fun? Nou echt wel!

  Na een heerlijke lunch verder werken. Annemiki komt zo nu en dan langs en geeft tips, complimenten en feedback. Heerlijk werken zo. Ik sta verbaast van mezelf als ik aan het einde van de dag het resultaat zie. Wauw! Trots op mezelf :)

  Ik heb geleerd dat mijn grootste bezwaar op olieverf eigenlijk het prettigste is: de verf droogt niet snel en dat biedt tal van mogelijkheden voor het spelen met het paletmes! En bloemen als  onderwerp is ook niet zo erg als ik dacht.. als kunstenaar mag je ook je fantasie gebruiken en dat vergat ik even...

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 251 keer bekeken

 • Verrassende uitkomst!

  12 oktober 2017

  Wie wilde meedoen aan een wedstrijd? Voor het goede doel. Het kostte enkel tijd en verf...

  Een dagje buitenschilderen leek me wel wat. Ingeschreven en met een kunstvriendin konden we aan de waterkant een dagje te schilderen.

  Van Staatsbosbeheer kregen we een schildersdoek uitgereikt en mochten een mooi plekje uitzoeken langs de wandelroute rondom de Kuinderplas. Opdracht: "Neem zelf je overige schildermateriaal mee en gebruik je creativiteit om op eigen wijze vast te leggen wat je ziet in de natuur."

  We hebben een heerlijke dag gehad met vooral bijkletsen en lachen. Tussendoor wat verf op het doek aangebracht. Voor mij een mooie dag om lekker dik met spatels te werken. Mijn doek draaide alle kanten om. Voorbijgangers probeerden met een scheef hoofd te zien wat ik nu eigenlijk zag. Heerlijk om te ontdekken dat met buitenschilderen de verf sneller droogt! Dat past precies in mijn straatje, in plaats van het functionele wachten.. kleur op kleur en ik ging helemaal los die dag.

  Ik deed niet mee voor het winnen, de doeken bleven eigendom van SBB en werden later geveild om van de opbrengst bankjes te kopen die aan de waterkant worden geplaatst. Mooi doel vind ik dat. De eerste prijs heb ik dan ook niet meegenomen. Ook de 2e en 3e gingen naar een andere schilder.

  Burgemeester Aucke van der Werff mocht als verjaardagscadeau, ter ere van Buitengewoon Noordoostpolder 75 jaar droog, één van de werken uitkiezen om op het gemeentehuis te hangen. En hij heeft mijn werk uitgekozen! Wat een eer om in het gemeentehuis van Emmeloord te hangen. Mijn techniek past goed in de lijn van ontwikkeling van de overige werken die er al hangen, aldus wethouder Haagsma die het doek in ontvangst nam.

  Had ik hier al gloeiende wangen door van verrassing werden die daarna alleen nog maar roder! Hierna gaf Annemiki Bok aan dat ze mij een Masterclass aanbood om mijn techniek verder te ontwikkelen. Wauw, wat een fantastische dag..

  Fijn hoe een gezellig dagje buitenschilderen zulke mooie dingen opleverd!

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 244 keer bekeken

 • Wat doe ik nou eigenlijk...

  18 november 2016

  hmmm... hoe kan ik verwachten dat ik opdrachten krijg als niemand weet wat ik te bieden heb? Het werd tijd om de herinneringen ik tot dusver heb mogen maken met de wereld deelde. Dat heb ik nu gedaan.

  Iedere opdrachtgever heeft toestemming gegeven om een foto van het eindwerk op te nemen op mijn site. 

  Ik heb ervan genoten ze te maken en dank dat ik foto's mag publiceren :)

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 262 keer bekeken

 • Schoonheid

  1 november 2016

  De kunstelijke schoonheid van Eliza

  Schoonheid van kunst, wat is mooi, wat vind je mooi. Dat is de vraag. Esthetiek van iets. Van niets. Voor mij is schoonheid iets dat vanbinnen gevoeld wordt. Zowel bij voorwerpen als bij gedrag en gebaar.

  Iets zien of horen dat me ontroerd, tranen in mijn ogen brengt: Een kind dat een verdrietige moeder even omarmt, ook al weet het niet wat er aan de hand is. Het laat mama even weten: je bent niet alleen, ik ben er voor je.

  Een beeld of schilderij dat mijn aandacht vasthoudt en me vanbinnen laat branden terwijl ik niet kan ontdekken hoe dat komt. Kandinsky blijft me raken. Zelfs na analyseren kan ik dit gevoel niet verklaren. En eigenlijk wil ik dat ook niet. Het is mijn gevoel, mijn schoonheid. Het maakt me niet uit of het door de kleuren komt.  Of door de compositie of de vormen. Ik weet dat deze aspecten zeker mee spelen in de beleving van de beschouwer.

  Mijn kunstelijke schoonheid is afhankelijk van hoe ik me op dat moment voel. Ben ik verdrietig zullen dezelfde dingen en objecten me anders raken dat wanneer ik blij en uitbundig ben. Wat belangrijk voor me is, is dat ze me blijven raken. Dat is mooi. Een ander mooi dan esthetisch mooi.

  Mooi is een snel gezegd woord: “dat vind ik mooi!” Ik gebruik het zelf ook, misschien wel te vaak. Wat is mooi. Nu ik erover nadenk vind ik ‘mooi’ maar een leeg woord. Wat is het verschil tussen mooi en lelijk. Of tussen mooi en echt kijken. Wanneer wordt mooi schoonheid. Hoe meer ik erover nadenk hoe verwarrender het voor me word.

  Het lijkt me mooi om eens met een goed glas wijn op een zonovergoten terras kijkend over het water met een goede vriend eens te filosoferen over de schoonheid van de kunst. Waarna ik weer een andere visie kan krijgen en het nog verwarrender wordt. Dan heb ik in ieder geval kunnen genieten van aangenaam gezelschap.

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 272 keer bekeken

 • Mijn eerste nieuwsbrief

  24 juni 2016

  yes! Het heeft even geduurd.. Morgen wordt mijn eerste nieuwsbrief bezorgd bij allen die in de mailinglijst staan. Daar sta jij toch ook tussen?

   

   

  Lees meer >> | 0 Reacties | Reageer | 252 keer bekeken